LOGIN
SENASTE NYHETER
KRÖNIKA: MOT AVGIFTER FÖR IT CAFéN
För att inleda, vill jag bara påpeka att IT Cafén inte är farligt socialt för ungdomar. Skulle nog tycka att det är farligare socialt att vistas ute och bara "flyta runt" på stan och göra massa ofog.

Så jag undrar, är det inte bättre att uppmana ungdomar att istället för att "flyta runt" på stan och spela gangster, gå till IT Cafén och spela med sina vänner? Men risk för beroende? Om ni i regeringsrätten nu tar en funderare på följande: av sveriges ungdomar, har nog ca 80% en egen dator. Av dessa spelar nog 75-80% på sin fritid, i sitt eget rum, för sig själva, utan kontakt med omvärlden, så är det då inte mer socialt skadligt, att sitta hemma och spela? Ska ni sätta samma eller liknande lag på folks hemdatorer? Jag som själv ofta sitter på ett IT Café kan intyga att de som kommer och spelar, är mellan 15-25år, de kommer i 90% av fallen med vänner och spelar. Så istället för att faktiskt sitta hemma i sitt rum, själv och spela så väljer dom att gå ut med vänner och spela, för att dra en snabb paralell till andra aktiviteter: istället för att gå ut på krogen (eller i minderårigas fall, ut på stan eller ut i parker) för att dricka alkohol.

På HD.se kan man läsa följande:

"Tillstånd kan komma att förenas med förslag på åldersgränser och öppettider."

Varför åldergräns? Varför specifika öppettider? Det är inte pengar inblandat när man sitter där och spelar, och miljön är helt drogfri, inte ens cigaretter röks inne i lokalerna eftersom det finns en lag som förbjuder detta, så att man ska ha åldergräns för ett oskyldigt nöje är ju inte normalt i mina ögon. Visst har många av dessa ställen öppet långt in på natten och morgonen, där jag ofta sitter har dem öppet 11-03, men att detta skulle skada yngre ungdomar är ju rent galet, det är inte så att det finns speciellt många som är under 18 efter kl23.00 på kvällen, och det är väl upp till föräldrar att visa intresse över sina barns utevanor, speciellt på vardagar.

Nightgibb då? Man spelar från en tid till en annan för ett fast pris, oftast varar dessa mellan 6-7 timmar. Men för det första, de som lirar nightgibb kör det ytterst sällan två dagar på rad, fortfarande två veckor i rad är sällan. En gång i månaden är då man börjar komma in på i närheten av "nightgibb vanor". Men oftast kommer det spontant, när man bestämt en dag innan med ett gäng vänner att man ska ut o spela. På www.hd.se kan man läsa detta om nightgibb:

"Internetkaféer kan ju vara bra eftersom de främjar tillgången till internet för ungdomar som inte har detta i hemmet. Däremot är det naturligtvis inte positivt om minderåriga vistas där nattetid, säger Lennart Lindkuist, enhetschef på skol- och fritidsförvaltningen."

Nu ska vi se här, Lennart om du läser den här artikeln vill jag gärna säga dig följande:
Tror du på fullaste allvar, att ungdomar mellan 13-17 vistas ute vid de här tiderna utan att föräldrar vet om det? Tror du på fullaste allvar att föräldrar LÅTER sina barn vara ute mitt i natten på en vardag när de ska upp till skolan dagen efter? Nej, det har jag själv svårt att tro. Men vad du tror kan jag ju inte svara på, men du kan ju tänka på det. Ungdomar i åldern 13-17 kan ju utan problem sitta uppe till klockan 4-5 på morgonen hemma endå, jag var i den åldern för inte allt för längesedan, och det var när IT Caférna började dyka upp som svampar. För mig var det så, att om jag inte spelade med kompisar på IT Cafén på helgen, satt jag endå uppe under samma tider och spelade, fast då gjorde jag det själv i mitt rum. Så att IT Cafén skulle vara "Socialt Miljöfarligt" är rent befängt. Jag tycker att ni i regeringsrätten som kommit med förslaget, borde tänka om. Ni kan ju även komma och besöka it-cafet för att se hur bra era argument stämmer med verkligheten. Det är väl ärligt talat bättre, om ungdomar spelar med vänner på IT Cafén än sitter hemma och isolerar sig från omvärlden och spelar själv.

Denna krönika är skriven av: Mauritz "SPECTRE" Lind Edenheim - Vi vill poängtera att föreningen BrutalCS inte har något att göra med personens åsikter.

KOMMENTARER
Det finns inga kommentarer ännu :(
SENASTE ARTIKLAR