LOGIN
SENASTE NYHETER
CS-FILMHISTORIA
Något som inte varit särskilt aktuellt på senare tid är CS-filmer. Intresset för denna genre inom CS-scenen har stagnerat totalt på under det senaste året, senast det släpptes en större CS-film kommer jag inte ens ihåg. Här kommer istället en kortare resumé av CS-filmens historia.

CS-filmhistoria

CS-film har existerat under en lång tid i alla fall så långt tillbaka som 2001. Men det var först i april 2002 som CS-filmen slog igenom tackvare bds släpp av Frag or Die. Vid denna tidpunkt var varken effekter eller bildkvalité särskilt prioriterat och några storsatsningar skulle inte komma förrän två år senare. Genom historien har vi fått stifta bekantskap med flera filmskapare som verkligen satt sin prägel på CS-filmscenen exempelvis Sozou, Xenoq och Reflex. Här kommer en kort resumé av CS-filmens historia från "Frag or Die" till "Jaegarn X2".


2002

2002 var året CS-filmen tog plats bland spelare på allvar. Bakom detta intresse stod bds som idag är manager och även delägare i Schroet Kommando. I april 2002 skapade han en film som idag står som den mest legendariska CS-film som någonsin gjorts. Frag or Die innehöll snygga frags från främst kända spelare men även några mindre kända namn finns med. Med tanke på tidpunkten då den gjordes så är det självklart att bildkvalitén inte är den bästa och att det inte existerar några effekter. Detta gör dock inget eftersom musiken är helt underbar och nu mer får ses som riktig oldschool-musik inom CS-världen. I slutet av året släpptes en annan film som skulle komma att bli riktigt legendarisk nämligen The One and Only HeatoN. Bakom denna skapelse stod Scar som egentligen endast är känd för denna film och den efterkommande uppföljaren. Både The One and Only HeatoN och Frag or Die kan ni självklart hitta i vårt filmarkiv likaså de andra filmerna jag tar upp i denna artikel.

2003

Året därpå började CS-filmscenen växa till sig ordentligt. Idag välkända filmskapare som Sozou och Xenoq etablerade sig på allvar och med filmer som #Norslund och Denied by Jaegarn. I början av året släppte Sozou #Norslund som är en av de första CS-filmerna med effekter. De allra flesta är gjorda i det populära redigeringsprogrammet Vegas som används flitigt även idag. Den mest kända turneringsfilmen detta år var Electronic Warfare. Turneringen var CPL Winter 2002 där Team 3D knep förstaplatsen följt av GoL och SK.swe. En av de bättre spelarfilmerna från detta år måste vara The One som handlar om den f.d. Mousesports- och A-losers-spelaren neo. Tysklands mest kända filmskapare KaLa stod bakom denna film och den tillsammans med Mousesportsfilmen som skulle komma ett år senare får ses som Tysklands största bidrag till CS-filscenen. Man får självklart inte glömma Sozous mest kända film som även denna släpptes 2003. Hard Clan – Die Hard ses i många ögon och då även mina som världens bästa CS-film genom tiderna. Effektskapandet och synkandet är helt underbart utfört.


2004

Detta år ökade intresset för CS-film explosionsartat. Nästintill alla ville göra en kändes det som och det släpptes filmer till höger och vänster, vilket var både på gott och ont såklart. Flera av de bästa filmerna som gjorts släpptes 2004 men också otalet bottennapp. Några som tågade in på scenen detta år var Xyanide, Reflex och Ax. Ax stod bakom många produktioner detta år. De mest kända är Unknown Skills 2 och dsn @ CPL Winter 2004. Den förstnämnda var en fragfilm med okända spelare vilken kom att bli den mest framgångsrika i sin genre. dsn-filmen fick även den ett stort gensvar från resten av scenen och dessa två succéer ledde senare till att Ax tog plats i NiP:s organisation som filmskapare. Amerikanen Reflex tog mot slutet av året CS-scenen med storm när han släppte Ruination. Till en början förstod jag inte vad som var speciellt med den men allt eftersom började jag tycka om den mer och mer och idag ser jag den som en av världens bästa CS-filmer. Det var först nu s.k. ingame-ljud slog till på allvar inom CS-film även om det hade använts tidigare. Det finns självklart många fler filmer detta år som är värda att se men dessa rankar jag högst.

2005

CS-filmscenen var nu i slutfasen av sin tillväxt fortfarande valde många att börja göra CS-film men inte lika många som under det föregående året. Slog igenom detta år gjorde framförallt amerikanen Kyle Shellhouse som etablerade sig som Amerikas mest kända filmskapare med släppet av fRoD Clairvoyant. Även ibiz som numera finns i Style-Productions etablerade sig med filmen om Rixhack. 2005 får ses som fragfilmens år. Det skapades hur många som helst både med och utan välkända spelare. Around the World av fransosen fistOr är ett exempel, Sense the Enemy av Chillside-medlemmen PheZzo ett annat. Samma år valde en av Sveriges mest kända filmskapare, lulle, att avsluta sin fragfilmserie. Han avslutade den med att endast ha med frags från välkända spelare och det var bara legendariska frags. Detta koncept kom att upprepas några månader senare kom "kopian" Living Legends med skillnaden att den innehöll mer frags och bättre bild- och ljudkvalité.


2006

Nu märktes det att tillväxten hade stannat. Det var inte alls lika många nya entusiaster som började göra film. Många av de äldre lade av och några få inledde sina karriärer. Några som etablerade sig detta år var svenskfinnen soniq och tysken cRZYFST. soniq gjorde bl.a. en film om koreanen solo (filmen släpptes efter nyår men hade varit klar under en längre tid) och Fragbitevinnarfilmen The Highlighters. cRZYFST stod bakom 2006-års bästa film enligt mitt tycke som är Mourning Walls Collapse. Med båda kända och mindre kända spelare med ett bra tempo och härliga effekter tog den scenen med storm. Chillside släppte också deras ditills största film Jaegarn X som var en nystart på Xenoqs filmserie om sin bror. Nu kom dock norrmannen PheZzo in i skapandeprocessen. Årets mest hypade film måste vara uppföljaren till The Fellowship of NoA från 2004. Filmen som gick under namnet NoA – The Two Continents var efter ideliga förseningar så pass hypad att den fick omänskliga förväntningar på sig. Därför var det inte så oväntat att Xenoq och Ez!kel fick så mycket frän kritik av scenen när den väl släpptes. Lulle som stod bakom Toop-Players-serien släppte sin sista CS-film som var en film om den f.d. Eyeballers-stjärnan archie. Även denna film togs emot med blandade åsikter. Style-Productions släppte även CPL Winter 2005 som innehöll ett av årets bästa intron om inte det bästa. Detta var som ni ser de stora filmernas år.

2007

2007 får ses som året CS-filmen gick i graven. Om den kommer återuppstå igen är oklart men ett nytt spels intåg på marknaden, d.v.s. Promod, kan förhoppningsvis väcka liv i filmskapandet igen. Anledningen till ointresset för CS-filmen har nog flera anledningar. Exempelvis bristen på nyskapande. Mot slutet såg många CS-filmer likadana ut och med konsumenternas höga förväntningar sågades de flesta filmer. Vilket i sin tur ledde till att filmskaparna tappade intresset för att lägga ner lång tid på sin hobby för att sedan bli hårt kritiserad. En annan är att allt fler av de äldre filmskaparna lagt av eftersom de inte hade tid att fortsätta med sin hobby vid högre studier eller arbete.

Utöver Jaegarn X2 har vi inte fått se särskilt många större filmer detta år. Men Jaegarn X2 var en riktigt bra film i likhet med sin föregångare. Dock fanns inte några större skillnader mellan dessa filmer. Anledningen till att jag gillar X2 mer är musikvalet som faller mig i smaken.

Detta var en kort resumé av CS-filmens fem senaste år innehållande några av mina personliga favoriter. Förhoppningsvis gjorde denna artikel er sugna på att ladda ner några av dem.

Personligen har jag också satt stopp i min låt säga "filmkarriär". Tiden räcker likt för många andra inte till längre. Jag hade två filmer på gång som aldrig blev klara. En officiell hyllningsfilm till minnet av Pottis karriär och Living Legends II. Dessa kommer med största sannolikhet aldrig bli gjorda vilket är synd.


Här är alla filmlänkar till filmer som tagits upp i texten:


 • Archie

 • Around the world

 • Denied by Jaegarn

 • Electronic Warfare

 • Fragordie

 • fRoD - Clairvoyant

 • Geun Chul solo Kang - Doin It Solo

 • Hard Clan Die - Hard

 • jaegarnX

 • jaegarnX2

 • Living Legends

 • Mourning Walls Collapse

 • NoA The Two Continents

 • #Norslund part1

 • #Norslund part2

 • RixHack 2005

 • Sense the Enemy

 • THE ONE

 • The one and only HeatoN

 • The one and only HeatoN 2

 • Ruination

 • Unknown Skills 2

 • The Highlighters • KOMMENTARER
  Det finns inga kommentarer ännu :(
  SENASTE ARTIKLAR